500 лв. глоба за ухапан от домашно куче гласуваха съветниците в Добрич
500 лв. глоба за ухапан от домашно куче гласуваха съветниците в Добрич / Дарик Добрич - архив

Наредба за отглеждане на кучета, за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на Добрич и организация на работа и условия на отглеждане на кучета в Общинския приют за безстопанствени животни приеха добричките общински съветници. Приемането на Наредбата е продиктувано от наложените изменения и допълнения в Закона за защита на животните.

С Наредбата се уреждат реда и начина за придобиване, регистрация, деклариране, притежаване, отглеждане и развъждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените животни в общината, както и условията за отглеждане на четириногите в Общинския приют за кучета. Въпреки, че Общинският съвет на Добрич прие Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в града още през октомври 2008 година, проблемът с бездомните животни още не е решен, припомни вносителят на Наредбата – зам.-кметът арх.Пламен Ганчев.

Според приетите тесктове в Наредбата, собствениците на кучета са длъжни да подадат декларации в дирекция „Местни данъци и такси” на общината в тримесечен срок от датата на придобиване на животните. При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар. При извеждане на животните на разходка стопаните задължително трябва да носят ветеринарномедицинския паспорт с отразени актуална ваксинация, вътрешно и външно обезпаразитяване. Кучетата задължително се извеждат на повод до 1,5 м, а четириноги с тегло над 10 кг – на неразтеглив повод до 1,5 м или с намордник. На стопанина на куче, ухапало човек, се налага глоба в размер на 500 лв, е указано още в Наредбата. Целият текст на Наредбата може да прочетете в страницата на община Добрич на адрес – www.dobrich.bg