Добричките възстановчици
Добричките възстановчици / netinfo
Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк” към НД – Традиция за пореден път участва в един от най-престижните международни военноисторически фестивали в света – московския “Времена и епохи”. Възстановчиците от Добрич представят България на изключително мащабния фестивал, в който участие вземат над 3 000 реконструктори от 300 военоисторически клуба от цял свят. В цяла Москва са разположени 30 площадки, на които реконструктори от близо и далеч ще пресъздадат армейския и цивилен живот през различни исторически епохи – от каменната ера до новото време. На българските възстановчици е отредена задачата да се включат в пресъздаването на Руско-турската Освободителна война заедно с техни колеги от Русия. Възстановчиците от Добрич ще покажа облика на турската редовна армия от този исторически период, Българското Опълчение и мирното население – градско и селско.

Добричкият клуб въведе в българската военноисторическа реконструкция униформата на турската редовна армия, модел 1876 г. Именно тя, заедно с предхождащата я зуафска униформа ще бъде представена в Москва ведно със снаряжението – пълни копия на оригиналите, шити и подготвяни по образци от “Аскерли музеум” в Истанбул. РК “46-и пехотен Добрички полк” разполага и с пълно копие на опълченска форма и снаряжение, което също ще могат да видят посетителите на фестивала. Ще бъдат показани различни предмети от бита в средата и края на XIX век и ще бъде демонстрирана тяхната употреба. Копия на две знамена ще се веят край добричката площадка на фестивала – байрак на турската редовна армия и реплика на Самарското знаме. Специално за фестивала ще бъде изработен и армейски барабан от епохата. Всичко това ще може да се види между 11 и 14 август на Рождественский бульвар в центъра на Москва.

Това е трето участие на клуба 46-и пехотен Добрички полк във фестивала, наричан заслужено “Олимпиадата на възстановките”. През 2014 г. добричлии направиха своя дебют с представяне на българската армия през Първата световна война. Миналата година имаха задача да покажат българската военна история от Средновековието до Втората световна война.