45.5 млн.лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2014 г.
45.5 млн.лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2014 г. / Дарик Добрич
45.5 млн.лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2014 г.
70243
45.5 млн.лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2014 г.
  • 45.5 млн.лева ще бъде бюджетът на Добрич за 2014 г.

Без възражения и значими предложения за промени единодушно с 36 гласа "за" съветниците на Добрич приеха бюджета на Добрич за 2014 година. Общият му размер е 45 533 864 лева, от които 26 285 283 лева от държавни приходи и 19 248 581 лева приходи от местни дейности.

В залата анализ на предложените параметри направи Гинка Василева от БСП, лидер на КНСБ за областта. Тя смята бюджета за "труден" в приходната част и по тази причина призова общинска администрация да помисли за оптимизиране на разходите за догодина. Едно от предложенията й бе да се възложи дейността по миенето на улиците на общинско дружество, вместо на изпълнителя "А.С.А. България", като се направи анализ на разходите за почистване. Кметът Детелина Николова отговори, че администрацията е свита до минимум, както и разходите за миенето, за което са предвидени 2 млн.лева за 2 години. Анализът също ще ни струва пари за външен консултант, така че нека да помислим - имаме време, каза Николова.

За почистването на града говори и Атанас Атанасов от Атака. Той отново припомни своето предложение да бъдат поставени джипиеси на колите на "А.С.А.". Кметът обясни, че това засега не е било прието от фирмата, но тази година план-сметката за чистота е актуализирана и от общината могат отново да настояват за по-силен контрол на колите с джипиеси.

Николова информира още, че се мисли за повишение на заплатите на Домашния социален патронаж, предвид и натовареността му. На сесията Галина Митева от БСП поиска отчет за разходването на средствата за спорт в Добрич и отговор защо всяка година те се увеличават. Бе й обяснено, че законови промени предвиждат вече отчет на миналогодишния бюджет да се прави през месец юни настоящата година, когато и ще бъде представен отчет на постоянната комисия по спорт към Общинския съвет.

Кметът каза още пред съветниците, че се надява да се реши проблемът с проекта за водния цикъл най-сетне, за да може средствата по него да влязат в общината, да се ремонтират водопроводите, канализацията и след това - улиците. Николова подчерта, че в момента се водят истински битки за приоритетите в разходването на средствата по оперативните програми от следващия период 2014-2020 г. и има реална опасност при лошо разпределение Добрич да получи едва между 4 и 14 млн.лева за целия срок.

Чуйте в аудиото думите на Гинка Василева и кмета Детелина Николова.