Мюзик кампус Балчик 2017
Мюзик кампус Балчик 2017 / Дарик Добрич
За първи път в тазгодишното издание на фестивала се организира майсторски клас по кларинет
31 участници от седем страни се включват в четвъртото издание на Мюзик кампус Балчик. Международният музикален фестивал се провежда в културен център „Двореца” и по традиция организира майсторски класове за студенти и концерти за ценители на класическата музика. Организатор на проявата е сдружение "Култура край границата”.
 
Майсторските класове в тазгодишното издание ще се водят от основателя на формата – цигуларят Александру Гаврилович от Берн – Швейцария, професорът по виола от Заарбрюкен, Германия - Йоне Калионайте, преподавателят по камерна музика от Лозана, Швейцария Михаел Молф и виолончелистът от Лондон Стефан Хаджиев. Новите имена сред преподавателите тази година са цигуларката  Андрея Дука от Мадрид, Испания, швейцарската флейтистка Сакура Киндинис и Аурелиан Бакан от Клуж-Напока, Румъния, който за първи път в историята на фестивала ще проведе майсторски клас по кларинет.
 
Общо пет концерта ще представят за ценителите – меломани участниците в тазгодишното издание на Мюзик кампус Балчик.
 
На 5 септември ще се състои концертът на преподавателите под мотото „Огледала в огледалата”. На 6 септември ще се представи румънският квартет „Academia Sighisoara” заедно с преподавателя по кларинет Аурелиан Бакан.
 
На 7, 8 и 9 септември са концертите на участниците – студенти. Началото на всички концерти е от 20.00 часа, а мястото на провеждане – „Каменната зала” в Двореца.
 
За първи път тази година в изданието се включва фотографът от Лондон Адриян Гросаро. В съпътстващата програма на фестивала може да бъде разгледана и изложбата „ Signs of Sound” на художничката Стела Василева. Инсталацията се базира на триизмерни геометрични обекти, чийто форми следват различни звукови вълни. Експозицията е изложена в „Каменна зала” до 9 септември.
 
 
Мюзик Кампус Балчик 2017
Дарик Добрич