25 приемни семейства в Добричко отглеждат 29 изоставени деца
25 приемни семейства в Добричко отглеждат 29 изоставени деца / Дарик Добрич

25 са приемните семейства в Добричка област към момента, а в тях се отглеждат 29 деца от домове. 19 от приемните родители са в Добрич, а 6 - в община Добричка, съобщи за Дарик Магдалена Миткова - директор на „Социално подпомагане" - Добрич. Две от приемните семейства са доброволни. Девет от децата, отглеждани в приемна среда са изведени за международно осиновяване, показва още статистиката. Три от приемните семейства са осиновили децата, отглеждани при тях, а пет са заличени от регистъра заради преместване на работа в чужбина.

Най-голям интерес към приемната грижа в региона е регистриран през 2010 година, когато общият брой на приемните семейства е достигнал 35, информира още Магдалена Миткова.

Желаещите да станат приемни родители преминават задължително проучване и последващо обучение. Месечната заплата на приемния родител варира от 350 лв. до 405 лв. Освен нея приемните семейства получават още месечни помощи за издръжка на децата и детски добавки.

Запазва се тенденцията най-често приемните семейства да предпочитат за отглеждане по-малки деца на възраст около и над 3 години, коментира още Миткова. Тя подчерта, че от старта на приемната грижа в Добрич през 2004г., когато е популяризирана първата кампания, до сега няма случай на отнети родителски права на приемни семейства заради несправяне с отговорностите по отглеждане на децата.