12 обществени възпитатели ще работят с деца в риск
12 обществени възпитатели ще работят с деца в риск / Дарик Добрич, архив

Дванадесет обществени възпитатели ще работят към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през 2012 година. Със заповед на кмета на община град Добрич те започнаха своята дейност с децата с определен „възпитателен надзор". На първата работна среща на обществените възпитатели бяха представени децата и техните родители, с които те ще осъществяват индивидуална възпитателна работа. Декларация за поверителност за защита на личните данни, индивидуален план за работа с всяко дете, попълване на „Личен герб" и изработване на индивидуална карта за възпитателен надзор са задължителните документи, с които обществените възпитатели работят.

Те имат задача да оказват помощ на децата, които са преминали през възпитателно дело, такива, за които съществува риск за тяхното развитие и възпитание и подпомагат родителите при разрешаване на социални проблеми. Обществените възпитатели поддържат непрекъсната връзка с училищните ръководства и социалните институции за деца, с инспектори от Детска педагогическа стая и с членове на МКБППМН.

Обществените възпитатели участват активно в организираното „Училище за родители", а трима от тях, в качеството им на консултант-психолози, организират индивидуални и групови психологически консултации. Всеки месец те представят отчет  за извършената от тях работа.

За 2012 година е приет план за работата на Клуба на обществения възпитател. През месец март ще бъде организирано обучение, свързано с проблема за родителското отчуждаване при децата на разделени родители.