12 обществени възпитатели ще работят с деца през 2010 година
12 обществени възпитатели ще работят с деца през 2010 година / netinfo

С по-висок бюджет и с повече обществени възпитатели ще работи през 2010 година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това стана ясно на среща на комисията, на която бе отчетена дейността й през миналата година и бе приет план за 2010 година. През настоящата година са осигурени 49 644 лева, които ще обезпечат работата на 12 възпитатели, вместо досегашните 7.

Отчетът на Комисията сочи, че през 2009 година са водени 61 възпитателни дела срещу 17 малолетни и 70 непълнолетни. Наложените възпитателни мерки са общо 118. Няма отменени решения на комисията от добричкия Районен съд. Цифрите показват, че през последните три години се запазва броят на делата и взетите мерки.

Едно момиче е настанено през миналата година във възпитателния интернат в село Подем. Шестима непълнолетни пък са заловени да шофират автомобили, без да притежават свидетелство за правоуправление. Наложени са 5 възпитателни мерки спрямо родители, които не полагат грижи за децата си. В три от случаите има отправени предупреждения, а на две майки е наложена глоба от по 500 лева. Тя обаче е била заменена с полагане на обществено-полезен труд.

Сред направените на срещата предложения бе Комисията да извърши проверки на местата извън училищните дворове, където ученици се събират да пушат. Училищни охранители сигнализират, че това са градинки, гаражи и входове, където съществува опасност децата да бъдат зарибявани с дрога.