Ястието - победител във Фестивала на сармата и кюфтето
Ястието - победител във Фестивала на сармата и кюфтето / Община Генерал Тошево
Изключително успешно премина пилотното издание на Фестивал на сармата и кюфтето, отчитат от Община Генерал Тошево. Фестивалът бе организиран за Празника на града, съвместно с Народно читалище „Светлина – 1941”. Гост бе популярният кулинар от малкия екран – Ути Бъчваров, който създаде атмосфера на гастрономична туристическа дестинация.
 
За пет часа той и 12 доброволци приготвиха 1000 сарми и 300 кюфтета за гостите на вкусния празник. От 12.00 часа до 17.00 часа те рязаха лук, запържваха ориз, овкусяваха кайма, пържиха кюфтета, навиваха големи добруджански сарми, за да могат гостите на празника да опитат най-емблематичното ястие за Генерал Тошево – зелеви сарми, сварени в най-големият казан в България. Преди това почитателите на местната празнична трапеза се насладиха на старателно приготвени кюфтета.
 
За доброто настроение на публиката се погрижиха музикантите и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”, както и гостуващи певици от съседната община Албещи, Република Румъния.
 
На най-добрите майстори – кулинари бяха раздадени награди.