Военноморски сили от 8 държави участват в учение Бриз/ Сертекс 2008
Военноморски сили от 8 държави участват в учение Бриз/ Сертекс 2008 / netinfo
На остров „Вити Леву”, в района на западното Черно море избухва конфликт между двете държави Гриинленд и Амбърленд. Благодарение на усилията на ООН и ОССЕ е подписано споразумение за възстановяване на мира. За неговото спазване отговарят сформираните многонационални съвместни обединени сили BREEZFOR. Заради действия на паравоенни формирования обстановката се влошава и се стига до нов военен конфликт. Необходима е намесата на Временните сили на ООН за преодоляване на кризата. Това е сценарият на започналото международно учение „Бриз/ Сертекс 2008”. Той бе представен в Бургас от подполк. Димитър Титев, началник на пресцентъра на учението, в присъствието на майор Валентин Иванов и майор Иван Трендафилов от Военноморска база - Бургас.

От българските ВМС участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, сред тях са и фрегатите „Смели” и „Дръзки”. Международното участие е от 12 плавателни съда от Турция, Румъния, Гърция, Франция, Испания, Германия и Италия. В дванадесетото учение „Бриз” ще се включат по традиция и правителствени и неправителствени организации като Държавната агенция по бежанците, БЧК, Национална служба „Полиция”, Гражданска защита и др.

Целта е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между участниците. Да се отработят действията по време на криза и да се оценят на второ национално ниво оперативните способности на корабите от ВМС на България и Румъния, декларирани за участие в силите за отговор на НАТО.

Програмата на учението включва, посещения на забележитерностите в Бургаски регион, концерт за военните моряци от представителния ансамбъл на Българската армия и протоколни срещи на чуждестранните командири с кмета и областния иправител на града. Гражданите ще могат да разгледат част от корабите в учението. Те ще се акустират в Пристанище Бургас и достъпа до тях ще бъде разрешен на 12 юли / събота / от 16 до 18 часа.

чуйте подполк. Димитър Титев от звуковия файл