/ Пресцентър
Ангел Бончев за своя филм
93122
Ангел Бончев за своя филм
  • Ангел Бончев за своя филм
Ангел Бончев ще представи в Бургас своя филм „Светителят хирург“, посветен на Свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, посветил своя живот в служение на Бог и страдащите хора.
 
Лентата ще бъде прожектирана на 2 април (в неделя) от 18.30 часа в голямата зала на бившия Културен дом на нефтохимика, в центъра на града, на площад "Тройката". Входът е свободен за всички посетители.
 
Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век  благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси.
 
Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.
 
Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента.
 
Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт.
 
Автор, оператор и режисьор на лентата е  водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев, който е работил върху нея почти две години. Вдъхновител на неговата работа е Пловдивският митрополит Николай.
 
Чуйте повече от Ангел Бончев в звуковия файл