Управителят на „СЛЕ груп”: Дюна има, но извън терена
Управителят на „СЛЕ груп”: Дюна има, но извън терена / netinfo

Управителят на фирма „СЛЕ груп" - Станимир Стоянов, която е закупила спорния, заради защитени дюни терен в Несебър, твърди че стигне ли се до спиране на строителството ще обжалва не само в българския, но и в европейски съд.
Теренът е бил закупен за 4 млн. лв. лв от физическото лице - Димитър Петров, тъст на Боби Михайлов. Той самият е платил за земята 1 млн. и 140 хил лв., а после е вложил още 2 млн. лв. за ПУП и инвестиционен проект. Самият Петров, който пристигна от чужбина вчера твърди, че по времето, когато е сменен статута на терена е ползвал територия с бунгала, а после му предложена въпросната зона. От кой обаче е дошло предложението днес така и не стана ясно.
За променения статут пък Станимир Стоянов от „СЛЕ груп" обясни, че е разбрал в последствие. Ето какво още каза инвеститорът от Несебър:


Г-н Стоянов, преди сделката прегледахте ли всички документи?

Да, прегледал съм абсолютно всички документи, съветвал съм се с юристи и нямаше абсолютно никакви притеснения. Точно затова го купихме. Повече от ясно е, че за да сме купили този имот ние сме си го проверили.
Тук трябваше да има ниско застрояване, еднофомилни къщи. Проектите на този етап, които са одобрени са за къщи на височина 5, 80 метра. Тръжната документация е перфектна, затова няма нужда да бъде отменяно строително разрешение. Не за първи път фирмата ни получава строително разрешение и подготвя документация за получаване на такова. Имаме много други строежи, изключително сме активни в района и знаем как става това.
Живея в Несебър от 15 години. Аз се занимавам със строителство, не съм еколог. Вече има реални купувачи за тези къщи, чужденци и не знам какво ще им кажа, ако строителството бъде спряно. Стигне ли се до там ще последва съд.

Защо точно преди празниците сте искали да бъде изравнен терена?

При нас няма празници и делници, работи се денонощно, защото искаме да влезем в необходимите срокове, които сме поставили. Също така бързахме за да не стане прекалено студено януари и февруари, защото това ще спре работата. В строителството нещата стоят така.

Как очаквате да се развият нещата от тук нататък?

Надявам се да се развият благоприятно и да се изяснят. Да се види къде е истинската дюна. Тя е през асфалтирания път от другата страна на терена към Южния плаж, там наистина има дюна - природна забележителност. На нашия терен това не са дюни. Те по никакъв начин не са регистрирани като такива.

Ако се стигне до спиране на строежа?

Категорично ще обжалвам. Пред европесйки съд, пред българския съд, навсякъде. Това е нашият бизнес, аз отговарям за тази фирма и изключително силно ме засяга темата. Да не говорим п ък колко хора ще останат на улицата и всички подизпълнителни фирми, включително и нашата се подготвяхме да започне строеж. Над 300 човека щяха да работят във този обект в следващите две години.
Купихме терена за 4 млн. лв. и много ме притеснява това, че тази сума беше обявена в медиите. Това са фирмени тайни, които не може да се огласяват, по съображения за сигурност, и няма как да съм равнодушен.