съд
съд / netinfo

Ученици от Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ в Бургас гостуваха на Окръжен и Районен съд – Бургас. Двете съдебни институции посрещнаха отново млади хора, като организираха своеобразен „Ден на отворените врати“.

„Ние сме щастливи да ни гостувате и да представим пред Вас, как правото помага да бъдем добри граждани“, с тези думи заместник -  председателя на Окръжен съд – Бургас, съдия Петя Петрова приветства учениците. „Когато човек знае правата си, познава и границите на собствената си свобода“, допълни още магистрата.


съд
netinfo


Посещението на учениците от клуб „Добър гражданин“ на Английската гимназия бе в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“, по която работят двата съда. „Клубът е създаден в гимназията, за да отговори на потребностите на учениците и да повиши тяхната информираност относно различни видове институции и начина, по който те функционират в нашето общество“, коментира ръководителя и заместник – директор в училището, Силвия Пехливанова. В това се изразява и работата на Окръжен и Районен съд – Бургас в рамките на програмата, да информират и образоват младите хора за работата на съдебната институция.

Съдия Таня Маркова запозна в лекция учениците със статута на магистратите и представи работата на професиите – съдия, прокурор и следовател. Като граждански съдия тя разказа, какви права и задължения има в гражданското право, кои са участниците в съдебния процес. Но учениците не спираха да задават въпроси, на какъв принцип се разпределят делата, как съдът прави проверка на истинността в показанията на свидетелите. Веднага след открития урок, те присъстваха и на реален съдебен процес по вземане на мярка за неотклонение на обвиняем.