Ученици: Корупцията е престъпление
Ученици: Корупцията е престъпление / пресцентър Областна управа

Думите подкуп, пари, престъпление и нарушаване на закона бяха първите асоциации, с които учениците от СОУ „Константин Преславски" описаха явлението корупция. Днес по повод Международния ден за борба с корупцията единадесетокласниците бяха поканили областния управител Константин Гребенаров, зам.обл. управител Златина Дукова, представители на Бургаски детски и младежки парламент, РИО - Бургас, НАП и ОД на МВР, да поговорят с тях открито по темата „Корупцията като обществено явление".

Областният управител Константин Гребенаров сподели, че за съжаление явлението съществува много назад във времето във всички държави и ако не може да бъде изкоренено, то трябва да бъде сведено до границите на поносимите за обществото норми. Той акцентира колко е важно от най-ранна детска възраст у хората да бъде формирано антикорупционно поведение и нетърпимост към корупционни практики.

Попаднат ли в ситуация, свързана с корупционно поведение, да сигнализират веднага на телефон 112, призова учениците Комисар Калоян Калоянов, зам.-директор на ОД на МВР.

Участието в открития диалог е част от инициативите на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, свързани с по-голяма публичност и прозрачност в работата на държавните институции