Трансграничен проект за  детски център в Черноморец
Трансграничен проект за детски център в Черноморец / netinfo

 

В края на септември в Турция бе даден старт на проект „Повишаванe капацитета на граничните общини с цел предоставяне на социални услуги и прилагане на европейските политики в социалната сфера". Проектът е по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция по Инструмента за предприсъдинителна помощ, приоритетна ос 1: „Устойчиво социално и икономическо развитие", мярка 1.3: „Инфраструктурна подкрепа за подобряване на икономическия потенциал на зоната за сътрудничество" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Кметът на Община Алпуллу запозна присъстващите журналисти, общински съветници, администрация и гости с дейностите и очакваните резултати по проекта за община Алпуллу.
Водеща организация на този проект е Сдружение „Деметра", гр. Бургас, а партньори - община Созопол и община Алпуллу, Турция.
Дейностите по проекта включват възстановяване на здравна служба гр. Черноморец и адаптирането й за Център за рехабилитация и социална интеграция на деца с увреждания, както и изпълнение на строително монтажни работи и закупуване на специализирано оборудване и обзавеждане.Трансграничният проект предвижда в южната ни съседка да бъде извършена рехабилитация на част от стара сграда на обреден дом в гр. Алпуллу и адаптирането му за център за възрастни хора, както и изготвяне на Обща стратегия за създаване и подобряване на социалните услуги в общините Созопол и Алпуллу и представянето й пред местните общности.По проекта ще бъдат обучени социални работници, рехабилитатори, психолози и други специалисти по социални дейности в двете общини.
Проектите в областта на трансграничното сътрудничество подпомагат както развитието на инфраструктурата на пограничните райони на България и Турция, но основно сближават местните общности и повишават капацитета на местните и регионални власти, неправителствени органнизации и бизнес асоциации, образователни и културни институции в разработването и изпълнението на съвместни проекти.