Стара дупка в центъра на града става уникална арт галерия
Стара дупка в центъра на града става уникална арт галерия / netinfo

Три фирми бяха класирани на финала на обявения в края миналата година от Община Бургас конкурс за предварително проучване и представяне на проект за "Обществен център - арт галерия". Най-новият и модерен културен център на Бургас ще бъде изграден в празното пространство на ъгъла на "Александровска" и "Богориди", срещу Общината.
В конкурса участваха десет екипа.
Трите избрани фирми, обявени от журито са бургаски.
На първо място е класиран проектът на "Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура - Кирилов и Шекеров". На второ място е класиран проектът на "Вертикали", а третото място е присъдено на "Декор Дизайн".
Класираната на първо място фирма ще бъде поканена да сключи договор за проектиране на стойност 30 000 лв. с ДДС. Прогнозната цена за изграждане на новата арт галерия е 1 710 720 лв. с ДДС.
Класираният на първо място проект е спечелил безспорно журито по няколко показателя - убедителен архитектурен образ, атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност, кореспондиращ с архитектурния облик на улиците "Богориди" и "Александровска", съответствие между добро проектно предложение и оптимална цена.
В журито, председателствано от главния архитект на Общината Веселина Илиева, участваха още арх. Константин Коцев - Камарата на архитектите в България, арх. Владимир Милков - Съюз на Българските архитекти, Георги Динев - директор на БХГ "Петко Загорски", арх. Владимир Рачев - представител на Министерство на културата, арх. Димитър Георгиев от Общински съвет-Бургас и представители на Общината - арх. Десислава Евгениева, Николай Дубаров, арх. Ивелина Дафова.
Конкурсните проекти ще бъдат изложени следващата седмица във фоайето на НХК, заедно с проектите за реконструкция на сградата на "Културен дом на НХК".
На 3 юли ще се проведе публично представяне на идеята на младия бургаски колектив на архитектурно студио "МОТО" ООД, чиято идея спечели журито на конкурса.