Стани приемен родител – струва си!
Стани приемен родител – струва си! / netinfo
Стани приемен родител –струва си!
36444
Стани приемен родител –струва си!
  • Стани приемен родител –струва си!

 

 

Едва 10 са приемните семейства на територията на Бургас, като 4 от тях са професионални или срещу заплащане, при едно дете- 312 лв, след сключване на договор по Закона за защита на детето. Успоредно с това родителят получава и месечна издръжка за детето. Бургас е сред изоставащите в това отношение, спрямо другите градове на страната. Останалите 6 са доброволни приемни родители.
Услугата „приемна грижа" в помощ на нуждаещи се, изоставени деца или сираци е малко популяризирана. По този повод община Бургас, съвместно с дирекция „Социално подпомагане" стартира информационна кампания за желаещите да се включат. Според директорът на Дирекция „Социално подпомагане" - Дияна Видева от 2004 година до сега е работено със 17 приемни семейства, при които е имало настанени 18 деца.
Видева представи основните изисквания за кандидатстване, което включват подаване на документи в отдел „Закрила на детето" в Бургас, чийто срок за проверяване и разглеждане и 4 месеца, кратко обучение на родителите, проверка на материалната база и битовите условия, в които детето ще се отглежда, не на последно място е взаимното адаптиране. Настаняването става за период от 4 до 6 седмици. Детето може да бъде настанено краткосрочно за година, като в този пероид се дава шанс на биологичните му родители или дългосрочно за повече от година, когато децата са сираци или родителите им са неизвестни, или са лишени от родителски права. Третият вариант е приемна грижа в спешни случаи, когато дете е в риск, при бедствени ситуации с цел запазване на живота му. „Имаме много сериозен проблем, защото няма желаещи и при спешни случаи е много трудно да настаним някъде подобни деца", сподели зам. кмета по образование Йорданка Ананиева.
65-годишната Лиляна Димитрова вече пета година е доброволен приемен родител на вече 16-годишната Мария. „Няма чужди деца, те са наши и щом се гледат с любов стават личности. Ако съм болна Мария трепери над мен така, както дори аз не съм треперила над нея", споделя Лиляна Димитрова. 
Повече по темата чуйте в звуковия файл: