След година съдебни дела строителството върху терена в Несебър се подновява
След година съдебни дела строителството върху терена в Несебър се подновява / netinfo

Административния съд в Бургас отмени забраната за строителство на дюните край Несебър. В постановлението се посочва, че „заповедта на Началника на отдел строителен контрол при РДНСК Югоизточен район, с която бяха отменени разрешението за строеж и одобрените инвестиционни проекти по казуса „Дюнигейт" е незаконосъобразна".
Разрешението за строеж е от декември 2012 г. и е на главния архитект на Община Несебър.
Ръководството на Фирмата "Сле груп" - собственик на терена от 29 дка в квартал "Черно море" на Несебър входира жалба в съда в първите дни на 2013 година, заради забраната за строеж. Тя беше наложена дни след проверката на скандалната площ.
Върху терена трябваше да бъде изграден жилищен комплекс, ниско строителство. Управителят на фирмата Станимир Стоянов обясни тогава, че има продадени имоти на чужденци.
Той беше категоричен, че ще обжалва не само в българския, но и в европейски съд, ако това се наложи.
В жалбата от фирмата настояваха магистратите да обявят за нищожна заповедта, с която строежа беше спрян.
Разрешението за строителство е издадено на името на „Сле груп " ЕООД. В мотивите си, съдът е приел, че заповедта за спиране на строителството е незаконосъобразна, постановена в нарушение на материалноправните норми и следва да бъде отменена.
В мотивите се посочва още, че не са налице допуснати от Главния архитект на Община Несебър нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията при одобряване на инвестиционните проекти и при издаване на разрешението за строеж.
Преди повече от година Станимир Стоянов, коментира пред "Дарик", че тръжната документация е изрядно проверена и без пропуски. "Надявам се нещата да се изяснят. Да се види къде е истинската дюна. Тя е през асфалтирания път от другата страна на терена към Южния плаж, там наистина има дюна - природна забележителност. На нашия терен това не са дюни. Те по никакъв начин не са регистрирани като такива", каза тогава инвеститорът.
Припомняме, че на 31 декември, 2012 година органите на Дирекция „Национален строителен контрол" спряха строителните дейности по обекта, разположен на Южното Черноморие, заради опасенията на природозащитници, че територията, върху която се строи, е защитена.