„Шведска маса” си иска Стария Бургас
„Шведска маса” си иска Стария Бургас / колаж Атанас Аргиров
„Шведска маса” си иска Стария Бургас
70131
„Шведска маса” си иска Стария Бургас
  • „Шведска маса” си иска Стария Бургас

И след събития ужасни, в които социалистът Станиший брата си Гоций Първан посече, а племената гербераторски поискаха оставка от болярина Орешарий Оставконедаващ, се стигна до петък, когато крава измуча, петел излая, а куче изкукурига.

Тогаз започна предаването „Шведска маса” и две радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон слова гнусни и ужасни заредиха. Тогава рев, вой и скърцание със зъби навред чуха се, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

Предаването започна с фалстарт заради технически проблем. Дори водещите обявиха, че предаване няма да има. С около 40 минути закъснение, петъчното кретенско шоу все пак започна.

Първите минути бяха посветени на чутовните подвизи на представителния футболен отбор на графство „Сухата река” срещу „Мордовия” Саранск и „Теплице”. По този повод беше радиоизпусната песента „Мой Саранск” , а водещите правеха на този фон неуважителни и непочтителни коментари за народа на отбора, пардон за отбора на народа. След това веселието продължи с бодър йодлер.

И настъпи време за основната тема, която се основаваше на въпроса „Какво ви липсва от Стария Бургас?”

Думата поиска Слави Николов, за да признае, че му липсват „Старата Фрегата” и виенското колело. По този повод двамата водещи изпаднаха в тотално объркване.

Слушателят Ники обяви, че му липсват двама чорбари, които да му сготвят червена шкембе чорба. Към липсите добави стария ресторант „Черно море”, пивница „Варшава”, старото Казино, в което през 1939 година е пяла Леа Иванова. След това обясни, че виенско колело е имало на пазара в Краснодар.

Думата взе и бат Коста, за да върне времето назад преди 33 години, когато се оженил в несъществуващия сега ресторант „Приморец”. Накрая каза, че му липсва „Плочата”, където постоянно ставаха въргали и книжарницата „Димитър Благоев” и мекиците пред старата община.

Иван Терзиев си спомни, че последното виенско колело било построено пред входа на Централния плаж, след това спомена, че панаир е имало по старата улица „Александровска”. В спомените си слушателят се върна и към стария ресторант „Сините камъни” от 50-те години на миналия век.

Носталгично бяха споменати и Братя Соколови, които карали мотори в огромна бъчва по време на бургаските панаири.

Друг слушател си спомни за красивите бургазлийки от онези времена, защото днешните моми не бивали никак, щото не излизали от закусвалните за бързо хранене от известна марка. Дори призна, че с някои от тогавашните хубавици се натискал по кината.

Съвсем походящо по темата, според Максимовсон, беше да се пусне песента „Болшевик”. Дали заради нея, дали заради друго, но слушателят Борката обясни как през миналия век ходил на прожекция в кино „Култура” и гледал кинопреглед, в който малко русначе на име Вася се напило с водка и на дъното на бутилката видяло дявола, а Борката толкова се уплашил, че никога повече не ходил в това кино.

Бат Коста зарадва орнитолозите със спомена къде е ловил калдаринки, фаняти и скатета и предаването се изпълни с птичи пера.

В този ретро стил се изниза цялата днешна кретения, която беше учудващо миролюбива и кротка.

Но за другата седмица Максимовсон и Калудовсон обещаха да се върнат по-отвратителни отвсякога.