Президентът на възстановка на битката при Ахелой
Президентът на възстановка на битката при Ахелой / Дияна Бедросян/Дарик Бургас
Държавният глава призова за диалог: Скандалът показа неща, които всички знаем - институциите не работят
Президентът Румен Радев за 1100 години от битката при Ахелой
94475
Президентът Румен Радев за 1100 години от битката при Ахелой
  • Президентът Румен Радев за 1100 години от битката при Ахелой

Целият скандал около Слънчев бряг показа няколко неща, които всъщност всички знаем. Едното е, че не се спазват законите наистина, но другото е, че институциите не работят достатъчно ефективно. Тази сутрин чух разумни призиви за диалог, надявам се правителството да го инициира. Надявам се той да бъде успешен и правилата да са ясни - предварително, да не се сменят в средата на сезона. И да се спазват от всички. Това каза пред журналисти в Ахелой президентът Румен Радев. Той пристигна днес за честванията на 1100-ата годишнина от битката при Ахелой.

Румен Радев
netinfo

Държавният глава беше с хляб и сол. Преди това той се срещна с кмета на Поморие Иван Алексиев.  „Тук, на това парче българска земя, край река Ахелой, се е състояла една от най-големите битки. Българската армия разбива напълно многочислена византийска войска, тръгнала да завземе България. Тук България е спасена. На това парче тръгва величието на България, не само териториално, но и духовно", каза по време на официалната церемония с тържествено приемане на строя на почетния караул на състава на военно морските сили, кметът на Поморие Иван Алексиев.

Румен Радев
netinfo

Румен Радев
netinfo

На събитието присъстват и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Димитър Стоянов и Петър Кънев от БСП.

Възстановка на събитията от историческата битка при Ахелой.
netinfo

Заедно с официалните лица, президентът присъства на възстановка на знаменателното историческо събитие, а по-късно се включи и в тържествено шествие. В памет на загиналите войни беше отслужена панихида от Сливенския митрополит Иоаникий.

За честването на годишнината и за народната памет, чуйте какво още каза ген. Румен радев в звуковия файл: 

Румен Радев
netinfo