Общинският съвет спаси кълвачите от мор
Общинският съвет спаси кълвачите от мор / netinfo

Това драги ми читатели е хроника на XVI сесия на общинския съвет.

В началото заседанието започна с химн и с коледарски песни. Мир и любов се възцариха в ковачницата на бургаски наредби и закони. Така изглеждаше, но малко по-късно неясен текст в докладна записка една не постави на изтребление популацията на кълвачите в община Бургас.

Според предложението на общинската администрация трябваше да се пристъпи към изсичане на разклонения на определени дървета и храсти.

Бдителни съветници съзряха заплаха за домовете на кълвачите като дори представиха в защита на пернатите факт, според който стана ясно, че двойка кълвачи през годината унищожава 18000 гъсеници. Е, поне тези клюнести птици нямат проблем с прехраната си в условията на икономическа криза.

Кметът Димитър Николов благодари за бързата реакция на съветниците и обеща, че в името на добруването на кълвачите ще накаже строго онзи член на администрацията, който е допуснал ужасната грешка. Горкият чиновник, ще го клъвнат по заплатата.

Местният парламент даде съгласието си община Бургас да се присъедини към общините в ЕС, които са подписали програмата „Интелигентна енергия за Европа” или по-точно да стане част от споразумението на кметовете за намаляване на емисиите СО2 с 20%. Наглед благородната идея предизвика бурни спорове дали Бургас има готовност да намали въглеродния двуокис в атмосферата. Докато се спореше за нивото на готовност, стана ясно, че въглеродният двуокис всъщност е въглероден диоксид. Все пак според съветника от „Гергьовден” Ефтим Цинцарски присъединяването на Бургас към тази програма надхвърля възможностите му в момента и дори прогнозата на стария нефтохимик беше доста песимистична. Той направо прецени, че Бургас ще изостане драстично спрямо останалите учестници в програмата. Въпреки биенето на предупредителни камбани предложението беше прието.

Поредното предложение за актуализация в отчета за капиталовата програма на общината накара водачът на БСП Павел Маринов да потърси от микрофона финансова обосновка, но такава не беше намерена. Според съветниците от ГЕРБ нищо не налагало това, според общинска администрация имало готови нейни представители да разяснят въпросите, а накрая общинската управа получи „браво” за това, че за първи път в историята на местното самоуправление е показала списък на фирми и изразходените от тях средства от общинския бюджет.

Социалистът Павел Маринов хич не се трогна и прозря, че обявените фирми пак могат да имат свързаност, но това нямало значение.

Точката в дневния ред, която накара съветници да се упражняват в красноречие и да демонстрират далечна роднинска връзка с Демостен / за любопитните да поясня, че Демостен е оратор, а не строител на стени от домостроителния комбинат/, та скараха се бургаските първенци пак за работното време на заведенията в подблокови пространства и жилищни сгради.

Валентин Касабов от „Атака” предложи безкомпромисна и твърда политика срещу шума, който тероризира гражданите, имали ужасния малшанс да живеят над барове и кафенета. Предложението му определяше до 22 часа „иху” и после „тихо”, демек „затваряме, хайде ще метем”. Това предложение обаче не доведе до ентусиазъм сред съветниците.

Лидерът на „Средна европейска класа” Георги Манев предложи повече гъвкавост и работно време до 23.30 часа за зимата, а за лятото оферира да се мисли около април.

Колегите съветници се смяха, забавляваха се, ритаха се по кокалчетата чрез силата на словото и накрая отхвърлиха предложенията. От общинска администрация казаха, че има 768 заведения, от тях 251 в подблокови пространства, от които 7 нарушители, демек звукови талибани. Можели да ги глобяват, но не и да ги затварят, защото законодателят не давал.

Георги Манев предложи да се направи комисия, която да установи кое заведение как е категориризирано и като как работи, защото имал съмнения, че на места категорията е за кафе сладкарница и туй струвало 250 лв, ама всъщност обектът развивал дейност като нощен бар, пък за такава екстра трябвало да се плаща 3000 лв.

Предложението беше стъпкано в праха...пардон в залата няма и прашинка, понеже в БСУ чистотата е като в аптека.

Кой ли се страхува от проверки на категоризацията на заведенията?

И малко по-късно настана време за почивка и отмора.

Следва втора част на хрониката, но за нея по друго време и от друг автор.