Областният управител участва в семинар за енергийна ефективност
Областният управител участва в семинар за енергийна ефективност / пресцентър Обласна управа

Областният управител Константин Гребенаров взе участие в тридневен семинар на тема „Eнергийна ефективност, информационни и комуникационни технологии". Той е част от проект CO2Frее „Сътрудничество за насърчаване на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност", изпълняван от Агенция за регионално развитие и иновации гр. Бургас.

Форумът се проведе в гр. Йорншьолдсвик, регион Вастернорланд (Швеция). Целта му е обмен на ефективни практики за подпомагане на местните и регионални власти в областта на иновациите и енергийната ефективност.

През първия ден от посещението си областният управител на Бургас се запозна с добри политики в сферата на енергийната ефективност и опазване на околната среда, както и с различни екологични инициативи.

Гребенаров е посетил и водещи шведски фирми за пречиствателна техника и горска промишленост, които използват алтернативни екологични технологии. Една от тях е общинска фирма, която използва водата от морето за охлаждане на обществени и промишлени сгради, търговски обекти и домове. Според бургаския губернатор голяма част от добрите практики могат да се прилагат и в България.