Нови глоби за ЕВН
Нови глоби за ЕВН / Снимка: Дарик

Районният съд в Бургас потвърди още две нови глоби в размер на от по 20 000 лева , наложени на австрийската електроразпределителна компания ЕВН. Санкциите са издадени от ДЕКЕВР през юли 2014 г., а причината - извършена подмяна на електромери в частни имоти в отсъствието на собствениците. Дружеството обжалва, но магистратите отхвърлиха твърденията за маловажност на случаите.
Нарушенията били засечени след одит на ДКВР в компанията през март 2014 г. Тогава било установено, че при подмяната на електромер на неизправно табло, предизвикало пожар в жилищна сграда в Бургас, служителите на ЕВНса съставили протокол в отсъствието на собственика или на двама свидетели. Това е е задължително изискване. Аналогичен е и казусът в бургаското село Маринка. Там служителите от енергийното дружество отново сменили средството за техническо измерване в частен дом, без клиента да е информиран за това.
Според ДКВР извършените пропуски представляват нарушение на общите правила на издадената лицензия и Закона за енергетиката.
Само преди по-малко от месец Районният съд в Бургас потвърди и още една глоба на електроразпределителното дружество в размер на 20 000 лева. Причината за това са отново допуснати съществени нарушения при съставянето на констативни протоколи при смяна на електромер.