Не правете пожари!
Не правете пожари! / sxc.hu

Бъдете внимателни през зимния сезон и по време на празниците, умоляват от Регионалната противопожарна служба. Оттам изпратиха до бургаските медии някои правила, които е добре да прочетете и запомните:

Ползвайте  само  стандартни  отоплителни  уреди  и  електрически прибори. - Печките с твърдо и течно гориво да бъдат включени в стандартни комини и да отстоят от горими материали на 0,80 м, а тръбите им на 0,50м.

Не разпалвайте  печките с  твърдо  гориво  с горими течности, а  за тези с течно гориво ползвайте само нафта, като ги зареждате и палите в студено състояние. Изключвайте електрическите уреди след употребата им.

Не претоварвайте  електрическата  инсталация и  не  подсилвайте изгорелите бушони. Когато  подовата  конструкция е горима, отоплителните  уреди  поставяйте върху негорима подложка.

Забранява се складирането на материали и оборудване в коридори, стълбища и други пътища за евакуация. Палете бенгалски огън и свещи много внимателно, запознайте децата докъде води играта с огъня.

При употреба на пиротехнически материали, задължително спазвайте инструкциите на завода производител и не използвайте в близост до горими и леснозапалими материали.

При пожар веднага съобщете на телефон 112 и незабавно започнете гасене с подръчни противопожарни уреди и съоръжения, като организирате евакуацията на застрашените от пожара граждани и имущество.