Найденов щял да доказва други заменки по дюни край Несебър
Найденов щял да доказва други заменки по дюни край Несебър / sxc.hu

Земеделският министър Мирослав Найденов се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по цялото Черноморие, за които има събрани вече над 2000 преписки. Той обвини предишното правителство за казуса с терена от 29 декара в несебърски квартал, който е част от горски фонд.


„Политическите ни опоненти излязоха от равновесие, защото намеренията ни са да разследваме случая не само за този спорен терен, но и за земите в целия квартал и да покажем порочната схема за застрояването", каза Найденов. Според него, именно затова опозицията иска оставки. Найденов посочи, че вече разполага с пълна документация и започва проверка на земите в новия квартал.


„Гори не видях, но смятах, че теренът е на първа линия, а всъщност около тази земя навсякъде има строителство. Въпросът е дали статутът на другите терени е сменен по подобна процедура", каза още министърът.


Предстои да стане ясно и какви мотиви са дали основание за одобряването на Подробния устройствен план. Ако до десет дни излязат научни доказателства, че в спорния терен има дюни, то сделката може да бъде развалена само в съда.


Същевременно управителят на фирмата инвеститор „СЛЕ груп" Станимир Стоянов обяви, че ако строителството бъде спряно, той лично ще обжалва решението пред европейските институции. По думите му на мястото е трябвало да започне изграждането на къщи ниско строителство, част от които вече са продадени на чужденци.


На този етап фирмата доброволно е спряла строителството, докато излезе решение на междуведомствената комисия.