Над 250 от блокираните туристи са излетели
Над 250 от блокираните туристи са излетели / netinfo

Над 250 руски и скандинавски туристи са излетели за родните си места вчера, съобщиха от националния превозвач „България Еър". Водят се директно преговори с туроператорите на „Алма тур" и се уточняват полетите. Такива ще има днес до Литва, Латвия, Естония и Москва. Стремежът е да бъдат транспортирани всички пътници по родните им места, съобщи Антония Атанасова от"България Ер".
Снощи към 23 ч., по нареждане на премиера Бойко Борисов, правителственият самолет извози част от руските туристи, блокирани във Варна и Бургас. С 77 летовници на борда от летището в Бургас самолета на „Авиоотряд 28" излетя за Варненския аеропорт, където са качени още 50 руски туристи, потърпевши от финансовия спор между туроператора "Алма Тур" и авиокомпанията "България Ер". От летище Варна правителственият "Еърбъс" е отлетял за Москва. На борда му са били основно жени и деца. По-рано през деня излетя самолет на "България Ер" с пътниците от първия отмемен чартър в петък сутринта за Москва.
От „Бългрия Ер" потвърдиха, че полетът за Рига насрочен за 5 сутринта днес е отменен, защото все още няма постигната договореност с туроператора „Алма Тур". От бюро инфорация на Летище Бургас съобщиха , че латвийската авиокомпания "Смарт линкс" ще поеме туристите на"Алма Тур" и ще превози 173-ма от тях до Рига със седем часа закъснение. Полетът е плануван за 12 часа. 
До края на септември националният превозвач има планирани още 10-12 полета с туристи на фирмата- длъжник. Според Стоян Митев, от представителствто на България Ер в Бургас, от две- три седмици компанията е предупреждавала туроператора и през този период се е стигало няколко пъти до забавяне на полети до час. На място представители на „Алма Тур" са подписвали погасителни планове и споразумения, които след това не са били изпълнявани. С такъв проблем компанията се сблъсква за първи път, коментира Митев. За понеделник следобед има планиран полет до Москва на"България Ер" с туристи на"Алма Тур", който все още не е отменен. Трети ден продължават преговорите в София. Ако и днес няма решение за изплащане на дълга от 7 млн. лв. „България Ер" ще анулира и този полет, обясни Стоян Митев.