Кристан Вигенин призова българите да не пътуват до Египет
Кристан Вигенин призова българите да не пътуват до Египет / снимка: БГНЕС

Българските граждани да не пътуват до Египет, призова от Бургас министърът на външните работи Кристан Вигенин. Той уточни, че извънредното положение е планирано да продължи около месец. За този период, ако пътуване се налага, дипломатът съветва то да се извършва по препоръки, да не се пътува в петък и след предварителна регистрация в посолството на България в Кайро.

Министърът се срещна в Бургас с туроператори и хотелиери от региона. Пред дипломата, браншовите организации, споделиха опасенията си относно визовите режими за туристите от бившите съветски републики. „Там, където България има посолства и консулства, наличието на изнесени визови центрове не е оправдано”, посочи той.

„Необходимо е българската държава да поеме този ангажимент защото сега тежестта се трупа върху гражданите. Трябва да се работи за либерализация на визовия режим в тези страни но е нужен допълнителен персонал в консулските служби”, каза той. Само преди броени дни Вигенин е назначил посланик със специални поръчения по визовата политика. „Ще анализираме внимателно плюсовете и минусите от насилието на изнесени визови центрове”, допълни Вигенин.

На въпрос, свързан с призива на семейството на изчезналия моряк в Ангола, Кристиан Вигенин отговори, че е имало срещи с бащата на моряка, направено е необходимото съдействие и са задвижени съответните институции. „Готови сме да съдействаме и за официални контакти със застрахователите, с фирмата - наемател на кораба. Ще има, имало е и ще има пълно съдействие от наша страна”, каза още министърът.

Министър Вигенин е в Бургас и в региона във връзка с участието си на събора на Петрова нива.