Филм разказва за Константин Ташев
Филм разказва за Константин Ташев / DarikNews Станимир Димитров
Животът на Константин Ташев на филм
32464
Животът на Константин Ташев на филм
  • Животът на Константин Ташев на филм

Филм за живота и творчеството на композитора Константин Ташев ще бъде излъчен премиерно в Бургас на 13 септември от 19.00 часа в Кукления театър. 50-минутната лента - „Ах, колко години, години, години…” е проект на поета Недялко Йорданов и излиза по повод 75 години от рождението на композитора и 20 години от смъртта му.

„Чувствах се длъжен да направя филм за Константин Ташев, защото името му бе напълно забравено. Дори не се свързваше с вечната песен „Момчето, което говори с морето”. След като направих този филм се почувствах освободен, от това което ми тежеше”, сподели Йорданов.

Лентата е заснета изключително трудно, поради липсата на достатъчно кадри. Използвани са фотографии и аудио записи, както и видеоархив от ДТ „Адриана Будевска”. „Включихме откъси от пиеси като „Чайка”, „Слуга на двама господари”, Любов необяснима”, „Убийството на Гонзаго” и още няколко спектакли”, допълни Недялко Йорданов.

Филмът включва 21 епизода без дикторски текст и интервюта. В него бургазлии ще могат да видят и клип към песента „По дългия бряг”, изпълнявана от Тодор Колев, с която композиторът и поета Недялко Йорданов печелят фестивала „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”.

„Константин беше безкрайно весел и открит човек. Исках филмът да не е траурен и дори тези, които не знаят нищо за негода разберат какъв човек и творец беше той”, каза още Йорданов.

Още от автора на филма Недялко Йорданов чуйте в звуковия файл: