Фестивалът на пясъчните фигури видян от туристи от цял свят
Фестивалът на пясъчните фигури видян от туристи от цял свят / Станимир Димитров DarikNews

Повече от 65 хиляди души от цял свят, сред които гости от Индия, Япония и САЩ са посетили до момента фестивалът на пясъчните фигури в Бургас, съобщи директора на дирекция "Летен театър, фестивали и концерти" в община Бургас Михаил Куцев. Гостите на уникалната за страната експозиция това лято са значително повече спрямо предходните две издания. „Има вероятност да надскочим не само броя на регистрираните посещения, но и приходите, ако в следвищите 15 дни до края на фестивала времето е хубаво", обясни още Михаил Куцев.
За сравнение второто издание на изложбата от пясъчни скулптури миналата година е било посетено от 70 хиляди гости. Тогава приходите от него надхвърлиха 75 хиляди лева.
Сега чистите средства, които влизат в общинския бюджет от фестивала са по-малко спрямо издание 2009. Причините според Михаил Куцев са най-вече в лошото време, което е станало причина за по-краткия срок за представяне на експозициите.
„Наложи се да открием седмица по-късно от предвиденото, спънка се оказаха неблагоприятните метеорологични условия през юли - дъждовните дни изиграха лоша шега на участниците. Много от фигурите бяха съборени и трябваше да бъдат изградени отново. Друга причина за разминаванията мужду приходи и гости са намаленията, които правихме за големи групи", каза още директорът на дирекция "Летен театър, фестивали и концерти" към общината.
За изминалите близо 60 дни от старта на единственият по рода си у нас атракцион от пясък, разположен на територията на парк „Езеро" в Морската градина приходите от продажба на билети са 65 хиляди лева.
За сметка на това пясъчните фигури са били видени от повече от 20 групи туристи от Германия, Франция, Англия, Русия, Румъния и Полша. Те са правили предварителни заявки за масови посещения. За групи от над 15 души са се отпускали намаления на цената за вход, така вместо обявената цена от три лева на възрастен те са заплащали един лев.