Българско Черноморие: Еколози правят остров и палат в Поморийско езеро
Българско Черноморие: Еколози правят остров и палат в Поморийско езеро / netinfo

Еколози от "Зелени Балкани" са построили изкуствен остров насред соленото Поморийско езеро, което е обявено за защитена територия и попада в "Натура 2000". За това алармират от Националната Асоциация "Българско Черноморие". Според тях градежът бил вдигнат без задължителната екологична оценка. "Те имитират дейност и протести уж в защита на природата, самите „зелени" нарушават всички норми, правила и закони, когато е в техен интерес. Това е скандална демонстрация на двоен морал. Това е недопустима демонстрация на сила и надмощие над Съда, над правителството и над Държавата", пишат от асоциацията.

Построеният остров в защитеното Поморийско езеро бил с площ от 4 дка и застрашавал екоравновесието в лимана. В уникалния природен феномен били изсипани тонове пръст и чакъл, а насипът бил допълнително укрепен с огромни платна, пластмасова мрежа и синтетичен текстил, което било абсолютно недопустимо. Островът бил изграден и без екооценка.

"Заради липсата на ОВОС е абсолютно неясно какви поражения са нанесени върху растителния и животински свят и върху уникалното находище на лечебна кал в езерото. Островът е изграден по европроект, от който „Зелени Балкани" прибраха над 700 000 лева. Срещу тази баснословна сума те твърдят, че са създали условия за гнезденето на птици, чрез изкуствения остров. Интересна стратегия за усвояване на средства, но в поморийското езеро птиците гнездяха много преди появата на "Зелени Балкани" и островът им. Биолозите смятат, че островът унищожава безценното находище на лечебна кал и уврежда необратимо водната флора и фауна", изразяват недоволството си "Българско Черноморие".