Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица
Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица / Росица Амелева DarikNews

Три известни икони на Богородица ще бъдат изложени за поклонение в бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” от 9 до 12 септември.  Богородица-Вратарница, Кикоската Божия майка и Козелщанската икона ще пристигнат в града ни с мощи на светците Йов и Амфилохий.

Богородица-Вратарница се намира над вратата, която води към Ватопедския манастир в Атон. През 1822 г., когато атонската гора била завоювана от турските войски, един от завоевателите - племенник на началника на турския отряд - дръзнал да стреля с оръжието си в Божествения лик на Пречистата Дева. Изстрелът попаднал в дясната ръка на Божията майка. На Атонската икона и сега личи следа от изстрела, който пронизал ръката й.

Кикоската Божия майка води началото си от Кипър. Според една от версиите, името й идва от названието на вид храст и е свързано с византийската епоха. Друга теория свързва името на иконата с планината Кикос. Според една легенда монасите смъквали покрова на иконата само в период на суша, като предварително я пренасяли на високо място, където отслужвали съответния молебен. Правели това без да гледат нейния образ, който бил обърнат към небето.

Козелщанската икона е дарена на Свято-Николаевския женски манастир в с. Городок, Ровно Киево-Печерската лавра, през януари 2000 година. През периода 1516 – 1730 г. Свято-Николаевският женски манастир е принадлежал на Киево-Печерската лавра. Оригиналната икона донесъл един от придворните на императрица Елизабет от Италия /18 век/. Първото чудо на иконата е от септември 1881 г., когато костите на едно момиче, болно от паралич, се излекуват. Оттогава започва и продължителната почит към тази икона, която лекува различни болести – душевни и физически.