Бургас и Къкларели ще работят за стимулиране на хранително – вкусовия бранш
Бургас и Къкларели ще работят за стимулиране на хранително – вкусовия бранш / Sofia Photo Agency, архив

Стимулиране на предприятията от хранително - вкусовата промишленост и повишаване на тяхната конкурентноспособност ще е основната цел на проект, който ще се реализира в област Бургас и област Къркларели/ Турция/. Той се финансира по Програмата за трансгранично Сътрудничество по Инструмент за предприсъединителна помощ България - Турция.

Проектът ще се изпълнява в рамките на 9 месеца от Търговско - промишлената камара - Бургас съвместно с Търговско - промишлената палата на Къкларели. Резултатите ще бъдат отчетени през март 2012 г. Предвижда се изграждане на мрежа за сътрудничество с цел обмяна на опит, предоставяне на експертна подкрепа на производителите от хранително - вкусовата промишленост от двете области и развитие на предприемачески дух.

Ключов момент в предвидените дейности ще е разработването на изследвания за този бранш от икономиката на регионално ниво в двете страни. Ще бъде направен социално - икономически анализ и проучване на пазара. Въз основа на това ще бъдат разработени и насоки за развитие на стартиращи фирми и малки и средни предприятия.

На представянето на проекта присъстваха областният управител Константин Гребенаров, зам. обл. управител Златина Дукова, зам. кметът по финанси Красимир Стойчев, генералният консул на Турция в Бургас Сибел Аркан, представители на фирми, браншови организации и държавни агенции.