30 ученици на финал на състезанието за птиците
30 ученици на финал на състезанието за птиците / netinfo

 

30 ученици от средните училища в Бургас и региона се класираха за финалния кръг на олимпиадата по орнитология, организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Финалът на състезанието за птиците ще се проведе в Природозащитен център «Пода» на 12 юни.

 Най-добрите ще се състезават за традиционната голяма награда – бинокъл, която ще бъде заслужена от този, който покаже най-добри познания за биологията и екологията на птиците, обитатели на Бургаските езера. Класиралите се до 5 място участници в олимпиадата по орнитология ще получат за награди и тениски с видове птици, които се срещат в езерата, а първите 10 млади орнитолози ще вземат участие в екскурзия – обиколка на Бургаските езера, която ще се състои на следващия ден – 13 юни (неделя). Всичките 30 участници ще бъдат отличени традиционно с грамоти за успешното им представяне в състезанието за птиците, както и ще получат много други награди.

 Състезанието за птиците се провежда за 12-та  поредна година от БДЗП в страната. Тази година в Бургас олимпиадата се провежда като част от дейностите от образователната програма по проект «Живот за Бургаските езера» към програма LIFE+ на Европейският съюз.