/ ГЕРБ-Бургас
„Стокооборотът между България и Китай за миналата година надвишава 2 млрд. долара, а ръстът в двустранния обмен е над 21 процента“.

Премиерът участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

Това стана ясно по време на срещата между народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев с делегация на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, водена от неговия заместник-председател Джан Цинли.

"Контактите между двете страни вече са достигнали ниво, което им дава основание за стъпки към конкретни проекти", посочи Бойчев.
 
Борисов: С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост и характер

 „Убеден съм, че инициативата „Един пояс - един път“, както и форматът „16+1“, ще дадат още по-солидна база за увеличаване на взаимното доверие и за постигане на реални резултати в редица сфери от взаимен интерес, каза Джан Цинли.
 
Участниците в делегацията  поставиха на дневен ред възможностите за сътрудничеството в сферата на земеделието, опазването на околната среда, образованието и медицината.

Представителят на провинция Шанси  изрази готовност хора на изкуството да се включат в съвместни инициативи за отбелязване на 70-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения.

Преди това зам.- председателят на Комисията по културата и медиите Диана Саватева запозна гостите с идеята на за две общи изложби, както и с подготовката по организацията им, в която депутатите си партнират с Китайския културен център в София.

Експозиция с архивни документи и фотоси ще бъде показана в сградата на парламента в началото на лятото, на есен се планира художествена изложба от творби на български автори, участвали в пленери в Китай и на техни китайски колеги.