Кметът на Разлог изслуша проблемите на хората в село Баня
Кметът на Разлог изслуша проблемите на хората в село Баня / Снимка: Вероника Атанасова
Кметът на Разлог Красимир Герчев се срещна с жители на село Баня, за да разговаря с тях на теми, касаещи развитието на населеното място. Срещата бе по инициатива на градоначалника, с цел да се предостави информация на жителите по отношение на проектите, които ще бъдат реализирани в селото, финансовото състояние и плановете за развитие. На нея присъстваха кметът на Баня Мария Юрганчева, зам. кметът инж. Венцислав Гърменов, общински съветници, членове на местния консултативен съвет и жители.

Срещата започна с отчета за приходите и разходите на Баня. Герчев подчерта, че разходите за 2016 година са 499 327 лева, а приходите са в размер на 421 359 лева. Той допълни, че постъпления от таксите за минерална вода, които са в размер на 146 294 лв. са значителни, но въпреки това селото е на минус и подчерта, че трябва да се помисли за по-голяма дисциплина относно събирането на местните данъци и такси.
 

Кметът на Разлог изслуша проблемите на хората в село Баня
Снимка: Вероника Атанасова


Една от темите, които бяха дискутирани е подобряване на инфраструктурата в селото. Предвидено е извършването на ремонт на улица „Ангел Даракчиев“ и кръстовището при парка. Също така ще бъде извършен ремонт и на площадката пред обществената минерална баня, както и на част от парка. Градоначалникът поясни, че в план е и проектиране на пречиствателна станция за отпадни води. Предстои и доизграждане на коритото на река Пихла, изграждане на мост при един от най- посещаваните хотели в селото и асфалтиране на някои улици.

Друга тема, която бе засегната на срещата, бе за обществената пералня, която към настоящия момента не функционира. Жителите поискаха тя отново да се отвори и да се ползва, дори и срещу заплащане. Обсъдени бяха и въпроси, относно подобряването на условията и услугите на минералния плаж,разширяването на гробищния парк, както и почистването и миенето на улиците в селото.

Жителите апелираха общината да им съдейства за ремонт на гарата, която е в окаяно състояние, както и да бъде поставено осветление в района около нея, тъй като е отдалечена от населеното място . В тази връзка Герчев  увери, че ще изпрати официално писмо до БДЖ, с което ще постави тези искания.