Протест срещу кариера за мрамор
Протест срещу кариера за мрамор / Снимка: Маргарита Петкова
Жители на село Ново Лески, Копривлен, Мосомище и Гоце Делчев днес излязоха на протест срещу изграждането на кариера за добив на мрамор и инертни материали край село Ново Лески.

"Няма да допуснем подписването на концесионен договор, преди да е направен ОВОС", категорични са от инициативния комитет. Мястото попада в Натура 2000, твърдят хората. 

Жителите на село Ново Лески са недоволни от решението на петчленен състав на ВАС, който потвърждава решение на тричленен състав на висшето съдилище и разрешава отдаването на концесия за добив на мрамор край селото им. 
 
Фирма, собственост на двама местни предприемачи и двама гърци иска да направи кариера за добив на мрамори и инертни материали в местност, която се намира на 500 м. от село Ново Лески, на 1200 метра от с. Мосомище и на 1000 метра от картотекираният топъл минерален извор „Топлицата”. Правителството на Пламен Орешарски взе решение за предоставяне на концесия 10 дена преди да си подаде оставката. Решението е обжалвано от инициативен комитет, излъчен от Общо събрание на жителите на село Ново Лески.

От тогава текат серия от съдебни дела и обжалвания. Хората са притеснени, че кариерата ще има отрицателно въздействие върху единствения безплатен плаж в региона “Топлицата”, който е център за отдих на семействата от целия район. Притеснени са собствениците на лозята и нивите на 50 метра от кариерата, в които има и вилни постройки. Кариерата за мрамор е на 30 метра от плантация с пирински чай,  с немски и български сертификати за продукцията. В непосредствена близост до защитени зони, напомнят още жителите на Ляски  Мосомище.