Земеделски производители и животновъди се срщнаха с експерти от МЗХ
Земеделски производители и животновъди се срщнаха с експерти от МЗХ / Любима Калпачка, Дарик Благоевград, архив

Зам.-областният управител Димитър Капитанов и общинска служба "Земеделие и гори" в Петрич се срещнаха с регистрираните земеделски производители, млади фермери и животновъди. На форума присъстваха и кметове на села и жители на община Петрич. Зам.-областният управител водеше със себе си екип от държавни служители, които в разясниха условията за кандидатстване по програмите с европейско финансиране.

Според Димитър Капитанов, нуждата от подобни срещи е голяма и е в пряк интерес на производителите и животновъдите, предвид тенденциите през последните години на запушване и достъп до програмите на ограничен брой кандидати. Като илюстрация беше посочен пример с мярка 141 от ПРСР, през която през 2008 г. е подадена само една апликация, а в края на договорния период – десетки и то само в един ден.

Зам.-областният управител заяви, че информационни срещи в подобен формат ще бъдат организирани перманентно във всички общини на област Благоевград.

Освен това зам.-областният управител Димитър Капитанов имаше среща с жителите на селата Кромидово и Капатово, продиктувана от многобройните им жалби срещу кметския наместник Андон Илиев, съобщават още от пресцентъра на Областна администрация. По време на инициативата хората са изказали недоволството си от отношението към тях от страна на назначения управник и алармират за това полицията и областната администрация. Жителите на двете села, които са на границата между общините Петрич и Сандански са съдействие за решаване на проблеми свързани с водоснабдяването и канализацията, замърсяването на природата от предприятието за преработка на вторични пластмаси, чистотата на селата, напояването на поливните площи, транспортната схема на пътническите превози и обходните пътища, свързани с изграждането на АМ „Струма”.

Димитър Капитанов се ангажира да разпореди незабавни проверки за проблемите, касаещи държавните структури, и да сезира община Петрич за тези, които са от общинско ниво на компетентност.