Зеленчукопроизводителите с премии, но само за качествена продукция
Зеленчукопроизводителите с премии, но само за качествена продукция / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви пред производители от района на Петрич и Сандански, че занапред ще получават държавна субсидия, но само за доказано качествена стока.

"15 000 000 лева отпуска правителството за стимулиране на родните производители на плодове и зеленчуци. Нашата цел е да запазим българското качество. До дни ще започне изплащането на обезщетения на стопани, които са претърпели вреди от бактерията ешерихия коли. 48 стотинки е финансовата помощ за килограм унищожени краставици и над 60 стотинки за домати", каза за Дарик земеделският министър Мирослав Найденов.

Той пристигна на борсата в петричкото село Кърналово, придружен от целия партиен актив на ГЕРБ, заедно с областния управител на Благоевград Валери Смиленов, директора на Агенцията по храните в Пиринско Михаил Бащавелов и представители от централата на агенцията.

Производителите за пореден път настояха правителството да спре контрабандния внос на евтина и некачествена стока от Гърция и Македония, както и да се пребори със спекулата и незаконния бизнес на прекупвачите - предимно от ромски произход, които купуват доматите им по 10-15 стотинки.

Найденов обеща пред селските стопани драстични мерки, включително и конфискация на превозни средства и продукция на нелегалните вносители на плодове и зеленчуци. Министърът обяви, че веднага ще информира премиера за срещата, от която обеща да има резултат. Земеделският министър препоръча на производителите да регистрират свое сдружение, за да могат да кандидатстват за по-големи субсидии, както и да работят по различни земеделски програми на ЕС.

В програмата на министър Найденов бе предвидено да направи внезапна проверка в службата по фитосанитарен контрол на ГКПП-Кулата, както и да ревизира дейността на мобилните екипи на митницата, но бе извикан за спешни преговори в София с представители от сдружението на зърнопроизводителите.