Войводите с гневна декларация срещу ареста на Андон Балтаджиев
Войводите с гневна декларация срещу ареста на Андон Балтаджиев / netinfo

Общинският комитет на ВМРО - Благоевград излезе с декларация по повод ареста на Андон Балтаджиев от Гоце Делчев.

Войводите определят задържането на младия мъж като политическо преследване, което не съответства на демократичните принципи.

Балтаджиев е председател на НПО "Активна съвест" в Гоце Делчев и един от водачите на протестите в Гърмен. Той бе задържан на 28 май т.г. в Шумен. Районна прокуратура - Гоце Делчев образува досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда /престъпление по чл. 143 НК/.

Публикуваме декларацията приета от Общинският комитет на ВМРО – Благоевград, без редакторска намеса:

"Общинският комитет на ВМРО – Благоевград , изразява своя гневен протест срещу задържането под домашен арест на  Андон Балтаджиев от град Гоце Делчев!  ВМРО - Благоевград ,възприема този акт ,като политическо преследване , което в годините след падането на Комунизма е абсолютно недопустимо и опасно! Нима след падането на Берлинската стена в България ще имаме и вече първия си политически затворник?! В случая са нарушени човешките и граждански права на г-н Балтаджиев!

ВМРО - Благоевград настоява Андон Балтаджиев незабавно да бъде освободен от домашен арест! В противен случай ще бъдат уведомени уважавани международни организации ,които се борят за защита на човешките и граждански права. След това ще бъдат заведени дела по общия законов ред , докато стигнем до Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ)  European Court of Human Rights!

Господа ,които сте дали заповед за задържането на Андон Балтаджиев,  тук е Демократична България а не Северна Корея! Старите тоталитарни и силови методи на комунистическата власт отдавна ги няма! Вярваме ,че изфабрикуваните от Обвинението доказателства няма да бъдат приети от Българския съд!

Свобода за Андон!
"


Благоевград                                                     Председател на Общ. Комитет
02.06.2015 г.                                                      на ВМРО-Благоевград
Георги Васев