Велчев готви за районен прокурор син на осъден условно за убийство
Велчев готви за районен прокурор син на осъден условно за убийство / Sofia Photo Agency

Държавният обвинител в Гоце Делчев Иван Чилев е номиниран за административен ръководител на Районната прокуратура в града.

Настоящият заместник на гоцеделчевския обвинител Нели Вълчева - Иван Чилев, е предложен за поста лично от главния прокурор Борис Велчев, научи Дарик.

Бащата на Иван Чилев - Никола, който е бивш военен, бе осъден на първа инстанция по дело за убийство, извършено по особено жесток начин.

На 26 май 2006 година състав на Окръжния съд в Благоевград наказа Никола Чилев с лишаване от свобода за пет години и половина за смъртта на съгражданина му от Гоце Делчев Васил Маликов.

Кървавото престъпление бе извършено преди повече от 16 години, а съпроцесник на прокурорския баща бе неврокопчанинът Георги Ляпчев, който получи на първа съдебна инстанция четири години и шест месеца затвор. Магистратите в Благоевград осъдиха Чилев и Ляпчев да заплатят солидарно обезщетение от 28 000 лева на наследниците на убития Маликов. "Присъдата обаче бе обжалвана и през януари миналата година, баща ми бе осъден да изтърпи условно наказание от 3 години. Аз не поддържам връзка с него от 14 години, а също така не следва да бъда отговорен за негови действия и провинения", коментира пред Дарик прокурор Иван Чилев.

Името на бъдещия административен ръководител на прокуратурата в Гоце Делчев Иван Чилев, бе посочено преди дни в доклад на Сметната палата като автор на некоректна годишна декларация за доходи и имущество. Случайно или не, гоцеделчевският обвинител пропуснал да декларира придобит апартамент от 149 квадратни метра площ.

"Пропуснал съм неволно да впиша в декларацията си пред Сметната палата този притежаван от мен имот в Гоце Делчев. Заблудих се, че съм го декларирал през 2008 година. Преди десетина дни депозирах коригираща декларация", заяви прокурор Иван Чилев.