Ученици от Разлог се срещнаха с млада жена, победила зависимостта си към хероина
Ученици от Разлог се срещнаха с млада жена, победила зависимостта си към хероина / Снимка: Вероника Атанасова
Учениците от Професионалната гимназия по туризъм  и хранителни технологии в Разлог Гергана Чапкънова и Ивет Попова се срещнаха със спасилата се от хероинова зависимост Весела Тотева, която е продуцент и телевизионен  журналист. Повод за срещата бе участието на учениците в изготвянето на проекта „ Човекът- свободен и независим”.

Весела Тотева разказа за дългия, болезнен и труден път към спасението от наркозависимостта, именно за него тя пише книгата си „ Падение и спасение”. Тя сподели за въздействието на наркотичните вещества върху нейния организъм и психика, за това в какви състояния е изпадала и как се е спасила от тази зависимост.

Първата ѝ среща с хероина е, когато тя е на 21-годишна възраст, а дъщеря ѝ Валя е само на 3 години.

„Попаднах в компания, където се пушеше нещо, а аз не знаех какво е това. В продължение на десетина  дни аз го пушех това нещо и един ден се събудих с абстиненция, тогава разбрах, че това е било хероин, но не се отказах”, разказва Весела Тотева. Тогава тя работи като сервитьорка и се грижи за малката си дъщеря.

По- думите ѝ борбата с хероиновата зависимост продължила осем години, а метадонът е бил средството по пътя на спасението.

„Бях стигнала до дъното, за мен метадонът беше средството, за да се върна и да съм жива”, каза Тотева. В жестоката борба тя успява да се освободи от дрогата и променя живота си.

Тя споделя още, че с нея се свързват родители, а дори и деца, които са зависими и които се борят и търсят начин да се справят с проблема.  Според нея хероиновата зависимост е най-тежката, но ако иска някой да се справи с проблема, варианти има много. За тази цел има много терапевтични средства, въпросът е да искаш и да вярваш, коментира още тя.

Весела Тотева пристигна в разложката гимназия по покана на двете гимназистки, които след като прочели книгата ѝ поискали да се срещнат с нея и да дискутират въпроси, свързани с злоупотребата и зависимостта от наркотични вещества, както и за значимостта на проблема.