Тютюнев бос загуби дело за милиони
Тютюнев бос загуби дело за милиони / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Известният в Благоевградско вносител на тютюн Ангел Янудов, управител на "Проминвест" ЕООД, загуби дело за финансови задължения към хазната в рамер на 1 172 572 лева. Административният съд в Благоевград, в лицето на магистрата Серафимка Мадолева, потвърди окончателно наказателното постановление на Митница "Югозападна".

На 25 август 2009 година фирма "Проминвест" е внесла от Македония 9441 килограма  нарязан и тръбно сушен тютюн. При обмитяване на стоката в благоевградската митница, представителят на дружеството Георги Донков представил документи, в които бил посочен неправилно тарифният номер на тютюна, с цел неплащане на налози по Закона за акцизните стоки.

Несъгласен с издаденото наказателно постановление, управителят Ангел Янудов даде митническите инспектори на съд. В жалбата си "Проминвест" сочи, че неправилно е приложена разпоредбата на член 13 от Закона за акцизите и данъчните складове. Вносителят оспорва, че тютюнът е бил годен за пушене с лула или за производство на цигари, тъй като не са били изпълнени дейностите ароматизиране, обезпрашаване, навлажняване и отлежаване. Финансовата санкция бе потвърдена преди месеци от районния съдия в Благоевград Георги Янев.

Освен 1 172 572 лева, представляващи 50 процента от размера на неплатеното акцизното задължение, фирмата на Ангел Янудов е осъдена да внесе в държавната хазна и 23 591 лева - митническата стойност на внесените близо 10 тона тютюн, се сочи в решението на Административния съд в Благоевград.

Междувременно Янудов води дела и срещу репортери в благоевградски медии, отразявали фактите по производствата му срещу Митница "Югозападна". Пред Районния съд той претендира за имуществени и неимуществени обезщетения в размер на над 1 милион лева. Наказателните процеси срещу журналистите са насрочени за месец октомври.