Свиват харчове на чиновниците в Симитли
Свиват харчове на чиновниците в Симитли / Дарик - Благоевград

Общинският съвет в Симитли гласува бюджет 2012, изготвен от екипа на кмета Апостол Апостолов. Заради кризата тази година се свиват харчовете в администрацията. С 15 000 лева местните парламентаристи орязаха плащанията за заплати и допълнителни материални стимули.

Финансовата рамка на Симитли е 6 192 552 лева. 4 131 730 лева в хазната са гарантирани от делегираните държавни дейности, още 2 060 822 лева са очакваните приходи от местни данъци и такси.

"Бюджетът на община Симитли бе приет с квалифицирано мнозинство, без излишни дебати в пленарна зала. Разчетът по пера бе обстойно коментиран предварително в комисиите към Общинския съвет", коментира председателят на ОбС Светла Атанасовска.

С пари от бюджета за тази година, Общинската администрация ще изгради спортна площадка в село Полето и ще доасфалтира на 100 процента улиците в село Черниче, чиято рехабилитация в момента се извършва със средства по проект, ведно с ремонт на водопреносната система. Това е записано в поименния списък за капитално строителство за 2012 година със средства като целева субсидия. Финансистите са предвидили да заделят за цялостното изграждане на обектите близо 85 000 лева от очакваните общински приходи.

На редовно заседание днес, общинските съветници приеха единодушно и отчета за изпълнение на Бюджет 2011. Без забележки мнозинството местният парламент гласува и изпълнението на капиталовата програма на кметския екип. Близо 3 000 000 лева се инвестираха през миналата година за реконструкция и доизграждане на ВиК-мрежата в село Черниче, реконструкцията на градския парк в Симитли, инвестициите в социалната инфраструктура в общината със средства, осигурени по европейските програми.

С пари от Републиканския бюджет са финансирани ремонтите дейности по общинската пътна мрежа, новата спортна площадка в село Крупник, уличното осветление в Долно Осеново, ремонтът на църквата в село Градево и други.

Миналата година Симитли разполагаше с близо 800 000 лева повече в общинската хазна.