Студенти: Не лишавайте цяла Югозападна България от медсестри!
Студенти: Не лишавайте цяла Югозападна България от медсестри! / netinfo
Медицинските колежи да не бъдат закрити, а образованието в тях да завършва с бакалавърска степен. Това са основните искания на протестиращите днес пред парламента студенти и преподаватели от колежите в цялата страна, сред които има и представители на благоевградското висше училище.

Протестът подкрепя и КНСБ, откъдето обявиха, че ще лобират пред институциите за защита интересите на медицинските звена.

Успоредно със стачката пред Народното събрание, студенти, преподаватели и здравни работници от Благоевград излязоха на мълчалив протест в двора на колежа.

“Искаме да се обучаваме в Медицинския колеж”, “Искаме да учим и работим в България. Не ни пречете”, “Не лишавайте цяла Югозападна България от медицински сестри”, “Всички специалности в колежите – бакалаври”. Това бяха само част от призивите на транспарантите, изготвени от Инициативен комитет в подкрепа на благоевградския колеж.

Главната сестра на болницата Маргарита Бербатова, която е майка на футболиста Димитър Бербатов, също присъстваше на събитието.

“За такава голяма област, каквато е нашата, съществуването на Медицинския колеж е задължително, защото той произвежда качествени кадри за всички здравни заведения в региона”, заяви Бербатова. “Аз, самата, упражнявам тази, според мен, най-хуманна от всички, професия, вече 20 години. За да работиш такава работа, трябва да влагаш много любов и разбиране към всички пациенти”, убедена е тя.

Според нея стачката ще има успех. "Не само че няма да бъде закрит нашият колеж, но и ще привлича все повече студенти", изрази надежда главната сестра на благоевградската болница.

“Опасността Медицинският колеж да бъде закрит още по време на настоящата учебна година не е преминала. Нямаме никаква гаранция, че няма да последваме съдбата на колежите във Велико Търново и Русе”, заяви директорът на благоевградското висше учебно заведение д-р Янка Янкова.

"Скандалът с Великотърновския колеж, който бе закрит още в първите дни след началото на учебната година, си е жив геноцид и изправи пред неясно бъдеще стотици студенти, преподаватели и родители", коментира д-р Янкова.

12 са новоприетите студенти в благоевградския колеж тази година, като за първи път първокурсниците са по специалността "социален работник", а не "медицинска сестра", както беше досега.

Студентите във втори и трети курс продължават обучението за медицински сестри. 55 са възпитаниците на колежа, които се обучават в редовна форма, а 150 сестри, акушери и фелдшери придобиват образователно-квалификационна степен "специалист".

Момчетата, избрали "женската професия" са четири, двама от които са първокурсници.