Станишев: България стои стабилно на фона на световната финансова криза
Станишев: България стои стабилно на фона на световната финансова криза / netinfo
Към момента България стои стабилно на фона на световната финансова криза, нещо повече – страната ни бележи ръст от 7 % за първото полугодие на 2008 г., което е уникално на базата на стагнацията, обхванала държавите в Европа. Това заяви в Благоевград премиерът Сергей Станишев, който присъства на откриването на новата академична година в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Само за последните дни настъпи срив на най-големите финансови пазари в света – в Америка, Европа и Русия, но за момента тази криза не засяга съществено България.

Това е потвърждение на успешните резултати на правителството, което въпреки многото отправени критики по отношение на бюджетна политика успя да запази стабилността на финансовата система, на българската валута, както и на доходите и спестяванията на хората, подчерта Станишев.

Той допълни, че тази политика на управляващите ще продължи и занапред, за да може България да запази финансовата си стабилност и да продължи да се развива в икономически план. Амбицията ни е да осигурим в страната такава бизнес среда, която да прави България по-конкурентноспрособна спрямо много други държави, каза още премиерът.

По думите му световната финансова криза резонно води до по-голяма предпазливост от страна на инвеститорите.

Засега в България има нелоши резултати от преки чуждестранни инвестиции, има и значителен ръст на индустриалните вложения, но има известно намаляване на инвестициите в недвижими имоти, което е разбираемо с оглед сринатите пазари на недвижимости в Америка и Европа, заяви Сергей Станишев.