С демонстрация по дърворезба продължават Културните вечери в Банско
С демонстрация по дърворезба продължават Културните вечери в Банско / Снимка: Община Банско

През изминалия уикенд Посетителски информационен център - Банско бе домакин на демонстрация по дърворезба, водена от банския майстор-резбар Николай Кулин. Под неговото ръководство, малките чираци имаха възможност да придобият основни умения в занаята, както и да се запознаят с типичните декоративни мотиви, с които се украсява дървения материал. Те работиха под музикалния акомпанимент на мъжката певческа група „Стар мерак" с ръководител Борис Хаджипопов, които изнесоха своя миниконцерт на площада пред сградата.

В Музей „Велянова къща" пък бе проведен урок по тъкане на „разбой" - един позабравен женски занаят, с който в миналото българките са изтъкавали домашните тъкани, черги, килими и облекла и са украсявали дома и себе си.

Изложбата на живопис и рисувано стъкло „Цветя и цветове" с автор Здравка Русева е разположена в Посетителския център до края на седмицата, като всеки желаещ може да я разгледа.

Всеки петък и събота през летния сезон в Посетителски информационен център - Банско продължават демонстрациите на типични бански занаяти, съпътствани от изложби на местни автори и занаятчии.