РИОСВ – Благоевград извърши спешна проверка на „Агромах“
РИОСВ – Благоевград извърши спешна проверка на „Агромах“ / © снимка: agromah.bg

РИОСВ – Благоевград извърши проверка по сигнал за замърсяване на водите на река Струма, на производствената база на фирма „Агромах“ ЕООД -  село Бело поле, община Благоевград. Сигналът е постъпил вчера в късния следобед. В проверката участваха и представители на Регионална лаборатория на ИАОС –  Благоевград, съобщиха от екоинспекцията.

Установен е източникът на замърсяването - ТМСИ на „Агромах“ ЕООД в село Бело поле. При огледа на площадката е установено, че се заустват отпадъчни води с голяма мътност, а утаителите на пречиствателното съоръжение са запълнени и не изпълняват предназначението си. Взета е водна проба след утаителите, преди мястото на заустване в река Струма за физико-химичен анализ и оценка степента на замърсяване.
Екоинспекцията е дала предписание да не се допуска заустване на производствени отпадъчни води, без необходимото пречистване (утаяване), като се спазват индивидуалните емисионни ограничения, заложени в разрешителното за заустване, по показателя „неразтворени вещества“. Работата на ТМСИ е спряна веднага.
Експертите са проверили заустванията на отпадъчни води от Завода за производство на бетонови изделия, както и от административната сграда на фирмата в Бело поле  Нарушения не са констатирани.

На „Агромах“ ЕООД от август 2012 г.  е наложена текуща санкция в размер на 3540 (три хиляди петстотин и четиридесет) лв./месечно, за замърсяване на водите на река Струма с наднормено съдържание на неразтворени вещества в отпадъчните води от дейността на ТМСИ и асфалтова база в село Бело поле. Санкцията ще бъде актуализирана в зависимост от резултатите от анализа на водната проба и стойностите по показателя неразтворени вещества .
От началото на 2013 г. до момента, в резултат на планов контрол и извършени извънредни проверки на „Агромах“ ЕООД, са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения и са издадени наказателни постановления на стойност 17000 (седемнадесет хиляди) лева.