Първанов положи цветя пред паметната плоча в село Бараково
Първанов положи цветя пред паметната плоча в село Бараково / netinfo
Президентът на Република България Георги Първанов посети новооткритата паметна плоча по случай 95 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония в село Бараково. Плочата бе открита вчера официално от председателя на инициативния комитет за честване на годишнината и кандидат за кмет на община Благоевград Кирил Пендев.

Кирил Пендев официално посрещна днес президента, в присъствието на председателя на Коалиция за обществени дела Благоевград Захари Хаджийски, членът на националното ръководство на ВМРО Иван Стоянов и други официални лица.

По време на визитата си президентът Първанов поздрави Кирил Пендев за добрата работа при създаване на паметника, като двамата положиха цветя пред плочата в знак на признателност на борците участвали в Балканската война.

Първанов получи като подарък от председателят на инициативния комитет за честване на годишнината и снимка на моста на река Рилска в село Бараково, от където е преминала и Седма рилска дивизия, командвани от ген. Тодоров. Снимката е направена от фотограф на National Geographic и е публикувана през февруари 1913 година. Държавният глава получи и още един подарък – икона на Казанската Света Богородица. Тя му бе поднесена от отец Светослав от храма „Успение Богородично” в село Бараково.