Президентът връчи почетен плакет на ансамбъл Пирин
Президентът връчи почетен плакет на ансамбъл Пирин / netinfo

Ансамбъл „Пирин“  буквално изправи публиката на крака в зала 1 на НДК. На юбилейния концерт за 60-годишнината на ансамбъла, снощи, присъстваха президентът на Република България Росен Плевневлиев, който бе патрон на спектакъла, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.

Творците от ансамбъла  пресъздадоха своята 60-годишна творческа история, на фона на прекрасни гледки от Пирин и Благоевград. Ефектът бе многократно усилен и от 3D технология, която допълни пъстроцветната кртина на голямата сцена. В празничния концерт се включиха и бивши творци от ансамбъла.

Татяна Сърбинска, долетяла от САЩ специално за юбилея, изпълни незабравимата авторска песен „Катерино моме“. Таня Костова и първата солистка на ансамбъл „Пирин“ Руска Стоименова изградиха цялостната визия на невероятния спектакъл, в който се включиха и младите надежди братя Пищолски и 7-годишната Николета. В края на концерта всички заедно изпяха „визитната картичка“ на ансамбъла „Засвирете ми тамбури, с песен Пирин да звучи“.

Президентът връчи почетен плакет на ансамбъл "Пирин"
netinfo

На финала публиката бе на крака и бурно аплодираше изпълнителите. Анасамъл „Пирин”  получи от президента на Република България Росен Плевневлиев почетен плакет „Кирил и Методий“, много цветя, както и почетна грамота за висок принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен век“ на Министерство на културата. „Искам да ви благодаря за вашето изкуство, с което отстоявате националния ни дух, за това, че ни връщате по този начин към нашите корени и ни карате да се чустваме горди от това, че сме българи“, се казва в поздравлението на министър Рашидов.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи награди „Златна лира“ на танцьорката Бистра Бельова, хористката Стойка Германова и оркестранта Тошко Ганев. Престижното отличие „Кристално огърлие“ бе присъдено на ансамбъл Пирин за изключително високи постижения в областта на българската култура. На излизане от Националният дворец на културата в столицата хилядната публика възторжено коментираше силата и магнетичността на благоевградския ансамбъл.