Превозват плодове и зеленчуци през ГКПП - Кулата без документи
Превозват плодове и зеленчуци през ГКПП - Кулата без документи / netinfo

Четири случая на превоз на плодове и зеленчуци без документи са установени на ГКПП-Кулата от началото на седмицата, съобщиха от Агенция „Митници”. В понеделник инспектори от мобилна група са спрели камион, превозвач десет тона дини без документи. По случая е съставен протокол, тъй като това създава реална опасност от укриване на оборота и печалбата от сделката.

По същото време са проверени и три микробуса, които общо са превозвали около 6 тона зеленчуци. Мобилните групи са успели да установят кой е изпращачът и кой е получателят на стоката, въпреки че превозите също са извършвани без документи.

В момента на митница „Кулата” работят две мобилни групи, които подпомагат служителите на Националната агенция за приходите и Министерството на земеделието. Новият директор на митниците Ваньо Танов разпореди засилен митнически контрол при вноса на земеделски продукти у нас от трети страни.

В началото на седмицата мобилните групи бяха създадени по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков. Това е една от петте спешни мерки, които екипът му набеляза за справяне с незаконния внос и износ на зеленчуци и плодове у нас. Междувременно започнаха и проверки на данъчни служители по зеленчуковите борси. Липсата на документация и неиздаването на фактури при осъществяване на сделки са най-честите нарушения, които са установили данъчните при своите проверки.