Представиха книгата Каймакъ-Чаланъ в Петрич
Представиха книгата Каймакъ-Чаланъ в Петрич / Община Петрич - пресцентър

В Петрич представиха историческата книга "Каймакъ-Чаланъ" на Красимир Узунов, съобщиха от пресцентъра на Общината.

"Книги като "Камайкъ-Чаланъ" са нашата памет, силата, чрез която укрепваме националното си самосъзнание. Господарят на върховете ще продължи да ни провокира, но вече не толкова тревожно и непознато", заяви кметът на община Петрич Димитър Бръчков при откриването на събитието.

"Каймакъ-Чаланъ" e издание, посветено българските герои, участвали в Първата световна война и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан.

За представянето на книгата в южния град дойдоха адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то НС и негови колеги от Пиринско, общински съветници, кметове на общини, общественици, ветерани от войната, учители, ученици, културни дейци и родолюбиви граждани.

Инициативата е част от проявите за отбелязването на 100 години от участието на България в Първата световна война.

По думите на автора Красимир Узунов от началото на кампанията по събирането на материали за боевете на Каймак-Чалан са проговорили над 770 фамилии, чиито предци са загинали на върха или са посрещнати безмълвно у дома. "Шипка, Беласица и Каймак-Чалан - това са върховете, на които се пише историята на България", подчерта Узунов.

По време на тържественото събитие бе прочетен и поздравителен адрес от името на началника на отбраната генерал Константин Попов.

Премиерата на книгата беше подкрепена и с патриотични изпълнения на възпитаници на Общински детски комплекс, ФФ "Хераклея" и изпълнителката на народни песни Стойна Трушанова от село Кулата.